Blog

Welk type low-code platform is geschikt voor uw bedrijf?

Gartner voorspelde recent dat de wereldwijde markt voor low-code in 2024 met 20 procent zal groeien. Dit benadrukt de opvallend toenemende belangstelling voor low-code platformen. Bedrijven zoeken constant naar manieren om hun ontwikkelingsprocessen te versnellen en de digitale transformatie bij te benen, en deze platformen bieden vaak de geknipte oplossing.

Het low-code landschap is echter gefragmenteerd. De overvloed aan leveranciers en specialisaties maken het verre van makkelijk om het bos nog door de bomen te zien. In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende soorten low-code, en helpen we u te bepalen welke soort het beste bij uw bedrijf past.

Welke soorten low-code zijn er?

Laat ons meteen met de deur in huis vallen: er bestaan meerdere manieren om low-code platformen te categoriseren. De classificatie die we in dit artikel gebruiken is hoe wij naar low-code kijken op basis van onze ervaring en expertise.

  • Model-driven low-code: Model-driven low-code gebruikt modellen en bedrijfsprocessen om de structuur en het gedrag van een applicatie te definiëren. Het is ideaal voor projecten met complexe bedrijfsprocessen en een duidelijke set bedrijfsregels, zoals financiële applicaties. Business Process Automation (BPA) platformen zoals Camunda en Appian behoren tot de bekendste voorbeelden van model-driven low-code.
  • Canvas-driven low-code: Canvas-driven low-code platformen gebruiken een canvas en een drag-and-drop systeem om intuïtief applicaties te ontwerpen aan de hand van kant-en-klare bouwblokken. Dit maakt het uitermate geschikt om user interfaces en workflows te creëren, vooral voor webapplicaties en mobiele apps. Microsofts Power Platform toont echter aan dat canvas-driven platformen ook voor enterprise-applicaties kunnen worden ingezet.
  • Data-driven low-code: Data-driven low-code is een vorm van low-code ontwikkeling die zich zoals de naam doet vermoeden richt op data en databases. Dit maakt het gemakkelijk om toepassingen te creëren die nauw verbonden zijn met data en datamodellen, zoals applicaties die data analyseren en systemen die een voorraad beheren. Veel AI- en ML-platformen zoals AutoML Vision van Google maken deel uit van deze categorie.

Ieder zijn sterkte

Bij het zoeken naar het juiste platform vergeten organisaties vaak dat ze ook verschillende low-code platformen kunnen combineren voor complexe use cases. Stel u bijvoorbeeld een grote financiële dienstverlener voor die een nieuw systeem wil opzetten voor het verstrekken van leningen. Zo’n systeem moet onder andere een grote hoeveelheid kredietaanvragen kunnen verwerken, belangrijke workflows automatiseren, en voldoen aan allerhande wet- en regelgevingen zoals GDPR. Het bedrijf zou voor hun nieuwe systeem de platformen als volgt kunnen combineren:

  • Een model-driven platform dat zorgt voor een high-level representatie van de systeemarchitectuur, inclusief datamodellen, bedrijfsprocessen en integratiepunten.
  • Een canvas-driven platform om user interfaces op maat te maken voor de verschillende soorten gebruikers, afhankelijk van hun rol.
  • Een data-driven platform om een module voor risicobeoordeling (risk assessment) op te zetten. Zo’n module kan gegevens opvragen, zoals kredietbureaus, financiële rapporten en openbare documenten, en vervolgens machine learning-algoritmes gebruiken om in real time scores te genereren.

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld, en zijn er heel wat andere aanpakken mogelijk. Zo kiezen sommige bedrijven bijvoorbeeld voor een combinatie tussen een of meerdere low-code tools en op maat gemaakte applicaties (custom development). Door hun nadruk op interfaces en integraties met andere delen van je organisatie zijn low-code tools daar uitermate geschikt voor. Je hoeft dus niet altijd de stap te zetten om alles ineens in low-code te doen.

Het juiste low-code platform kiezen

Er zijn een paar zaken die u in gedachten moet houden bij het kiezen van het juiste low-code platform voor uw organisatie. De eerste stap is het beoordelen van uw processen om applicaties te ontwikkelen, en te bepalen welke gebieden het meeste baat zullen hebben bij het gebruiken van low-code technologie.

Sommige low-code platformen zijn gespecialiseerd in bijvoorbeeld mobiele apps, terwijl andere dan weer bredere mogelijkheden bieden tegen een hogere prijs. De belangrijkste eigenschappen voor uw toekomstig platform zijn dat het aansluit bij uw doelen en past binnen zowel uw bestaande architectuur als uw budget.

Daarnaast zijn er nog andere factoren om in rekening te brengen, zoals hoeveel maatwerk en verdere aanpassingen u nodig zal hebben, het type gebruiker dat met de applicatie zal werken, en hoeveel ondersteuning en documentatie de leverancier aanbiedt. U denkt best ook na over de schaalbaarheid en flexibiliteit van het platform, de mogelijkheden op vlak van security, en aan welke wet- en regelgevingen uw applicatie zal moeten voldoen.

We begrijpen maar al te goed dat het een uitdaging kan zijn om met al deze factoren tegelijk rekening te houden. Daarom hebben we net onze community van low-code enthousiastelingen en bedrijven gevormd. Onze experts helpen u maar al te graag om de voor- en nadelen van verschillende low-code platformen af te wegen en de beste optie voor uw specifieke behoeften te bepalen op basis van de projectomvang, technische vereisten, en uw budget.

Conclusie

We hebben in dit artikel de drie soorten low-code platformen verkend: model-driven, canvas-driven en data-driven. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen, dus het is belangrijk om rekening te houden met uw specifieke behoeften bij het kiezen van een platform of combinatie van platformen. Door rekening te houden met verschillende factoren zoals uw processen, toekomstige gebruikers, en de requirements voor de applicatie, kan u een weloverwogen beslissing nemen die in lijn ligt met uw behoeftes.

Nog wat bijkomende uitleg of hulp nodig bij het uitzoeken van de perfecte oplossing voor uw organisatie? We brengen u met alle plezier in contact met een van onze experts in low-code.

Ben je het sterk (on)eens met ons stuk?

Laat ons zeker een berichtje; we trekken de conversatie graag open. Klaar om met ons samen te werken? We horen je met plezier komen dus neem zeker contact met ons op!