Blog

Low-code op maat voor UZA: een Contribute use case

Low-code is een krachtige technologie en een volwaardig alternatief voor traditionele ontwikkeling, ook bij maatwerk, iets dat we bij Plaza natuurlijk maar al te graag benadrukken. In deze case bekijken we hoe Contribute, partner in onze low-code community, het razend populaire Oracle APEX platform gebruikt om een oplossing op maat te bouwen voor de afdeling Gerechtelijke Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Toenemende administratieve uitdagingen 

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is een universitair centrum voor patiëntenzorg, academische opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Het bestaat uit maar liefst 38 gespecialiseerde medische diensten, waar ieder jaar meer dan 600.000 patiënten op raadpleging komen. Het UZA telt in totaal zo’n 2.800 medewerkers, onder wie 400 artsen en 1.400 verpleegkundigen. Die omvang brengt heel wat administratie met zich mee:  

 “De voorbije jaren zagen we een toenemende behoefte aan gestructureerde, gestandaardiseerde en geautomatiseerde verwerking van data. Er is in het algemeen ook meer nood aan informatie. Daardoor zien we dat het administratieve luik binnen het takenpakket van de zorgverleners steeds groter wordt.”  

– Guy Lodewijks, ICT-manager voor de afdeling functionele toepassingen 

Eén van de grootste uitdagingen van de ICT-afdeling bestaat erin met de juiste toepassingen voor de passende ondersteuning te zorgen, zodat de zorgverleners efficiënter met die administratie omgaan en zich meer kunnen focussen op hun kernactiviteiten. 

Nood aan een nieuwe oplossing 

Omdat ze steeds meer administratie te verwerken krijgen, grijpen medewerkers van ziekenhuisteams vaak naar Access, Excel of Word, waar ze op een eenvoudige manier informatie kunnen bewaren. “Dat gebeurt met de beste bedoelingen”, zegt Guy Lodewijks. “Al was het maar om bepaalde data op te slaan die niet standaard binnen het elektronische patiëntendossier past.”  

Wanneer dat soort initiatieven onder de radar van de ICT-afdeling plaatsvindt, ontstaan er echter mogelijke risico’s op vlak van beveiliging. Bovendien krijgt de afdeling vroeg of laat ook vragen rond nieuwe functionaliteiten of betere performantie, zonder zicht te hebben op hoe die applicaties gebruikt worden.  

“De dienst Gerechtelijke Geneeskunde kwam bij ons aankloppen omdat hun Access-toepassing aan vernieuwing toe was. De performantie ging steeds meer achteruit. Om de continuïteit van de functionaliteit en het efficiënte beheer van de data te garanderen, moest er een nieuwe oplossing komen.” 

Voor de ICT-afdeling was de uitdaging alvast niet min, want het gaat om een toepassing met zowel een administratief als een medisch luik, afgestemd op het specifieke proces van de dienst. Een kant-en-klare oplossing toegespitst op gerechtelijke geneeskunde bleek na marktonderzoek ook niet zomaar beschikbaar. 

Maatwerk met Oracle APEX 

Dankzij hun uitgebreide voorbereiding kregen de dienst Gerechtelijke Geneeskunde en de ICT-afdeling van het UZA een goed beeld van waar ze precies naar op zoek waren: een centraal platform dat de functionaliteiten van de oude Access-database, de Excel- en Word-bestanden combineerde.  

We wilden alle voordelen van maatwerk zonder de hoge kosten, dus de keuze voor low-code was snel gemaakt. Omdat we al Oracle Database in huis hadden en de licentie voor Oracle APEX daar inbegrepen zit, kwam dat platform zo in ons vizier.

Een verstandige keuze: recent kreeg Oracle APEX nog de prestigieuze InfoWorld Technology of the Year Award in de categorie Software Platforms. Bovendien is APEX met meer dan 19 miljoen gecreëerde apps veruit het meest populaire low-code ontwikkelingsplatform voor de cloud en mobiele applicaties. 

Voor de functionele analyse en de operationele projectleiding schakelde het ziekenhuis de diensten van Contribute in, een Oracle-specialist met heel wat ervaring in low-code applicatieontwikkeling. Eveneens een verstandige keuze, al zeggen we het zelf. 

Efficiëntie en performantie 

De APEX software factory van Contribute ging meteen aan de slag, en ontwikkelde een low-code toepassing op basis van een Oracle Cloud Infrastructure (OCI) omgeving. De productieomgeving werd ondergebracht in het datacenter van het UZA, maar zal in de toekomst ook deel uitmaken van de OCI.  

De applicatie, die intern de naam Obelix meekreeg, bleek al snel een gepaste vervanger voor alle Access-, Excel- en Word-documenten. Bovendien bracht het de nodige standaardisatie en controle met zich mee voor de dienst Gerechtelijke Geneeskunde. 

 “Dankzij Obelix volgen de gebruikers bij de administratie van een dossier nu verplicht de verschillende stappen binnen het proces. Dat verhoogt automatisch de kwaliteit van de rapporten, net omdat iedereen op een gestructureerde en gestandaardiseerde manier de verzamelde data registreert en verwerkt.” 

De performantie van de applicatie doet het uitstekend, en biedt de ICT-afdeling van UZA de mogelijkheid om te blijven sleutelen aan de functionaliteit. Naast de gerechtsdokters en andere klinische medewerkers van de dienst Gerechtelijke Geneeskunde steunen ook verschillende administratieve medewerkers op Obelix, samen goed voor een twaalftal gebruikers. Dankzij het APEX-platform kunnen ze zowel in het ziekenhuis met de toepassing werken als van thuis uit via Citrix.  

We zijn niet alleen blij dat we de afdeling een tool hebben bezorgd die efficiënte ondersteuning biedt bij de uitvoering van haar kerntaken, maar ook dat ze in alle veiligheid kan werken. Want Contribute heeft er uiteraard ook voor gezorgd dat de beveiliging en back-up van Obelix helemaal up-to-date is.

Heeft de administratieve transformatie van UZA je aan het denken gezet, en wil je aan de slag met je eigen succesverhaal? We brengen je graag in contact met Contribute, de low-code experten voor Oracle APEX. Bij Plaza brengen namelijk we allerlei low-codespecialisten bij elkaar, om zo kennis te delen en het verschil te maken voor onze klanten. Neem vandaag nog contact met ons op, en ontdek hoe we samen jouw bedrijf naar nieuwe hoogtes kunnen tillen! 

Ben je het sterk (on)eens met ons stuk?

Klaar om met ons samen te werken?
We horen je met plezier komen dus neem zeker contact met ons op!