Blog

Het potentieel van low-code: De staat van de Belgische markt

Welkom bij Plaza, dé community van low-code bedrijven die Belgische organisaties inspireert en begeleidt op hun reis doorheen het low-code landschap. In dit artikel duiken we dieper in de huidige stand van zaken op de Belgische markt en delen we waardevolle inzichten van Sebastien, één van onze low-code domeinexperts. 

Status van de Belgische markt

België is traditioneel wat conservatiever als het aankomt op de adoptie van nieuwe technologie bij bedrijven, maar ironisch genoeg wordt dit vaak net veroorzaakt door het feit dat Belgische bedrijven vaak early adopters zijn van nieuwe technologie. Terzelfdertijd zijn we echter ook kritisch, waardoor bepaalde impressies blijven hangen, ook al is de technologie intussen sterk veranderd.
 

We zien een gelijkaardige situatie met low-code: veel bedrijven hebben vele jaren geleden geleden kennis gemaakt met de technologie, en een groot deel heeft zelfs al proof-of-concepts (POCs) opgezet. Veel bedrijven hebben toen de waarde van low-code ingezien, maar hebben zich toen vragen gesteld bij de betrouwbaarheid van low-code platformen in productie. Bij anderen zien we dan weer dat de waarde van low-code heeft geleid tot adoptie, maar dan vaak ad-hoc, met meerdere concurrerende platformen, ontstaan uit initiatieven van verschillende departementen. 

 

Belgische bedrijven zien low-code daarom vandaag nog steeds veelal als een quick win optie in plaats van een structurele oplossing. Daarnaast hebben veel organisaties in het verleden POC’s gebouwd zonder governance of een bredere strategie op te zetten. Hierdoor werd het volledige potentieel van deze initiatieven niet gerealiseerd, waardoor het stereotype van low-code als tijdelijke oplossing werd versterkt.  Veel bedrijven maken zich ook zorgen over de integratiemogelijkheden, waarbij low-code platformen vaak worden verward met no-code en citizen development platformen. Low-code platformen zijn echter ontworpen om via connectoren of API’s te integreren met zogenaamde ‘high-code’, oftewel traditionele code geschreven in talen zoals C#, Java of Python.
 

Hoewel sommige bedrijven low-code nog steeds associëren met de platformen uit de begindagen, is het belangrijk om te erkennen dat de maturiteit van low-code aanzienlijk is geëvolueerd. Moderne low-code platformen bieden een breed scala aan functies, mogelijkheden en schaalbaarheid, waardoor bedrijven complexe applicaties kunnen bouwen en hun processen effectiever dan ooit kunnen stroomlijnen. 

Vooruit met low-code

Als Plaza willen we niet alleen enthousiasme rond low-code aanwakkeren, maar ook praktische adviezen bieden voor een succesvolle implementatie. Daarom delen we graag enkele adviezen en inzichten om bedrijven te begeleiden bij het effectief implementeren van low-code in hun organisatie:  

  • Leg requirements vast: Voordat u zich op low-code stort, moet u de behoeften en doelstellingen van uw organisatie duidelijk in kaart brengen. Inzicht in uw eisen zal u helpen om low-code platformen effectiever te evalueren. Plaza hanteert een lijst van meer dan 150 requirements om organisaties te helpen bij het maken van hun keuze.
  • Vergelijk de oplossingen: Er zijn talloze low-code platformen en oplossingen beschikbaar, elk met eigen unieke kenmerken en sterke punten. Onderzoek en verken de opties om een platform te vinden dat aansluit bij uw specifieke behoeften.
  • Praat met IT: Veel IT-profielen zien low-code als een bedreiging voor hun job. Het is belangrijk om met uw IT-team te communiceren en hen te betrekken bij het proces van low-code introductie. Het is essentieel om hen te laten zien dat low-code een waardevolle aanvulling is op hun expertise en dat het hen in staat stelt om hun taken efficiënter uit te voeren. 

 

  • Maak gebruik van de cloud: Veel low-code platformen zijn volledig cloud-native en bieden naadloze integratie met grote publieke cloud providers, waardoor bedrijven de voordelen van zowel low-code als cloud-technologieën kunnen benutten. Als een cloudmigratie al op uw radar staat, is het zeker de moeite waard om het potentieel van low-code te overwegen. 
  • Low-code als katalysator: Low-code kan makkelijk integreren met andere technologieën, zoals AI, Augmented Reality of mobiele apparaten. Dit biedt bedrijven nieuwe mogelijkheden om eenvoudig geavanceerde features in hun applicaties te integreren. 

Conclusie

Door de juiste aanpak te hanteren en enkele belangrijke adviezen ter harte te nemen, kunnen bedrijven de vruchten plukken van low-code implementaties. Het begint met het vastleggen van duidelijke requirements en het uitvoeren van een grondige analyse om het meest geschikte low-code platform te selecteren. Het betrekken van IT-teams en het waarborgen van hun betrokkenheid zorgt voor een soepele acceptatie en samenwerking.
 

Daarnaast is het van cruciaal belang om de integratie met bestaande systemen en processen zorgvuldig te plannen en te realiseren. Een goed doordachte integratiestrategie maakt het mogelijk om low-code naadloos te laten samenwerken met uw huidige IT-landschap en bedrijfsactiviteiten. 

 

Low-code is geen kortetermijnoplossing, maar een strategische aanpak voor duurzame digitale transformatie. Neem vandaag nog contact op met Plaza om uw low-code reis te beginnen en te ontdekken hoe uw organisatie kan floreren door middel van innovatie, efficiëntie en het concurrentievoordeel dat low-code biedt. Samen creëren we een succesverhaal voor de toekomst van uw bedrijf. 

Ben je het sterk (on)eens met ons stuk?

Klaar om met ons samen te werken?
We horen je met plezier komen dus neem zeker contact met ons op!