Blog

De onverwachte snelheid van low-code

In de steeds evoluerende wereld van technologie en digitale transformatie is snelheid een cruciale succesfactor geworden voor bedrijven. Het omarmen van low-code, een revolutionaire ontwikkelingsbenadering, biedt verrassende voordelen op het gebied van snelheid en efficiëntie. Vanuit Plaza, een community van low-code bedrijven in België, willen we in deze blog de schijnwerpers richten op de onverwachte snelheid van low-code en hoe het bedrijven in staat stelt om op een snellere manier te innoveren en samen te werken.

Snelheid van Ontwikkeling: Snellere Innovatie en Samenwerking

Eén van de belangrijkste voordelen van low-code platformen ligt in de versnelde ontwikkeling van applicaties. Deze versnelling wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van voorgebouwde modules, waarmee configuratoren met technisch en analytisch inzicht de kern van een applicatie kunnen opbouwen zonder vanaf nul te beginnen. Configuratoren zijn geen ontwikkelaars, maar ze beschikken over de nodige technische kennis om low-code platformen optimaal te benutten.

Een ander voordeel van low-code is dat configuratoren zelf modules kunnen bouwen en deze kunnen hergebruiken in verschillende projecten. Hierdoor wordt de ontwikkeltijd aanzienlijk verminderd, het iteratieproces versneld en de algehele efficiëntie van het ontwikkelteam vergroot. Dit betekent dat het ontwikkelteam meer tijd kan besteden aan het toevoegen van waarde aan de applicatie en minder tijd hoeft te besteden aan het bouwen van basisfunctionaliteiten.

Daarnaast biedt low-code ook de mogelijkheid voor niet-technische gebruikers om actief bij te dragen aan het ontwikkelingsproces. Met de gebruiksvriendelijke visuele interface van low-code platformen kunnen niet-technische gebruikers ideeën, suggesties en feedback direct delen met de configuratoren. In plaats van de traditionele requirement meetings kunnen workflows nu samen met de business worden vastgelegd. Dit vermindert de iteratie tijd en zorgt voor een betere afstemming tussen IT en business.

Low-code biedt ook snelle integratiemogelijkheden met veelgebruikte platformen, zoals SAP of Salesforce. Verbinding maken met bestaande systemen en applicaties verloopt eenvoudig met API’s. Dit stelt bedrijven in staat om processen te stroomlijnen, gegevens te synchroniseren en een geïntegreerde digitale omgeving te creëren.

Snelheid van Adoptie: Het Overwinnen van Scepsis en Training voor IT-experts

Traditioneel waren IT-experts vaak sceptisch over het gebruik van low-code als ontwikkelingsbenadering. Ze waren gewend aan traditionele programmeertalen en hadden twijfels over de effectiviteit en flexibiliteit van low-code.

Een opvallend voordeel van low-code is echter ook de snelheid waarmee IT-experts kunnen worden getraind om het te omarmen. In tegenstelling tot traditionele programmeertalen vergt het leren van low-code minder tijd en inspanning. IT-experts kunnen de visuele interfaces combineren met zelfgeschreven code om efficiënter te werken en minder tijd te verliezen met ‘boilerplate’ code.

De IT-adoptie van low-code is cruciaal, omdat IT-experts een essentiële rol spelen bij het succesvol implementeren van low-code in organisaties. Ze zijn degenen die de low-code platformen beheren, de ontwikkeling van applicaties ondersteunen en de technische kwaliteit bewaken.

Snelheid van Verkeerd Gebruik: Het Belang van Governance en Risicobeheersing

Hoewel low-code een scala aan voordelen biedt, is het essentieel om goede governance te waarborgen en het risico van verkeerd gebruik, zoals shadow-IT, te minimaliseren. We zien namelijk vaak dat organisaties zelf aan de slag gaan met een low-code platform zonder de nodige kennis te hebben van de methodologieën waarop het platform is gestoeld.

Hierdoor wordt het platform vaak niet op de juiste manier toegepast, bijvoorbeeld door nog te veel in custom code te schrijven, onvoldoende gebruik te maken van functionaliteiten die door het platform worden aangeboden, technisch opgestelde modellen waardoor de business nog altijd geen zicht heeft op wat er precies in de applicatie gebeurt, enzovoort. Deze praktijken zorgen ervoor dat een reeks voordelen van low-code teniet wordt gedaan.

Om dit te voorkomen is het van essentieel belang om het gebruik van low-code binnen de organisatie te centraliseren en te coördineren. Dit voorkomt dat verschillende teams of individuen los van elkaar aan low-code projecten werken, wat kan leiden tot inconsistentie en conflicterende resultaten. Door een gecentraliseerde aanpak kunnen best practices worden gedeeld, resources worden geoptimaliseerd en kan er effectief toezicht worden gehouden op het gebruik van low-code.

Het implementeren van een solide governance framework is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat het gebruik van low-code binnen de juiste kaders en volgens best practices plaatsvindt. Dit framework omvat richtlijnen, beveiligingsmaatregelen en verantwoordelijkheden die de organisatie beschermen tegen potentiële risico’s en problemen. Met de juiste kennis en een gecentraliseerde aanpak kunnen de voordelen van low-code volledig benut worden en kunnen verspreide applicaties die niet voldoen aan de vereisten op het gebied van beveiliging, schaalbaarheid en integratie met bestaande systemen worden vermeden.

Conclusie

In deze blog hebben we de onverwachte snelheid van low-code belicht en hoe het bedrijven in staat stelt om op een snellere manier te innoveren en samen te werken. We hebben besproken hoe low-code de ontwikkeling versnelt, de procescommunicatie verbetert en niet-technische gebruikers betrekt bij het development proces.

Echter, terwijl low-code tal van voordelen met zich meebrengt, is het van cruciaal belang om een goede governance toe te passen en het risico van verkeerd gebruik, zoals shadow-IT, te minimaliseren. Het implementeren van een solide governance framework zorgt ervoor dat het gebruik van low-code binnen de juiste kaders en volgens best practices plaatsvindt.

Bent u geïnteresseerd in het ontdekken van de snelheid en flexibiliteit van low-code voor uw organisatie? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe low-code uw bedrijf kan transformeren.

Ben je het sterk (on)eens met ons stuk?

Klaar om met ons samen te werken?
We horen je met plezier komen dus neem zeker contact met ons op!