Blog

AI en low-code: een blik op de toekomst

Binnen de Cronos Groep fungeert Plaza als het epicentrum voor low-code ontwikkeling, waarbij het een gemeenschap vormt voor kennisuitwisseling en samenwerking. Met de recente vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI), met name generatieve AI, wordt de impact op low-code platformen steeds duidelijker. Daarom gingen we in gesprek met Sigurd Geerts van MbarQ. Samen met Sebastien van Plaza lieten ze hun licht schijnen op deze spannende kruisbestuiving tussen AI en low-code. 

Een nieuw AI tijdperk 

De recente doorbraken in generatieve AI, met technologieën zoals GPT (Generative Pre-trained Transformer) en DALL-E, vormen een belangrijk keerpunt in de evolutie van kunstmatige intelligentie. Die geavanceerde AI-systemen, bekwaam in het genereren en interpreteren van complexe content op basis van gebruikersinput, hebben het potentieel om creatieve processen aanzienlijk te automatiseren en te verrijken. Hun vermogen om tekst, code, visuele inhoud, en meer te produceren, stelt nieuwe mogelijkheden voor in softwareontwikkeling en daarbuiten, waardoor de manier waarop we omgaan met technologie fundamenteel verandert. 

Voor low-code platformen betekent de integratie van dergelijke AI-technologieën een substantiële versterking van reeds bestaande capaciteiten.

Low-code, geprezen voor zijn efficiënte en toegankelijke benadering van applicatieontwikkeling, wordt nu uitgebreid met de mogelijkheid om ontwikkelingstaken te automatiseren, complexe problemen effectiever op te lossen, en nieuwe, geavanceerde functies te implementeren. Dat stelt ontwikkelaars in staat om zich te concentreren op strategische aspecten van het ontwerp en de ontwikkeling van applicaties, terwijl tijdrovende coderingstaken worden geminimaliseerd. 

AI voor developers 

Met de komst van generatieve AI ondergaat de rol van AI in softwareontwikkeling een fundamentele verschuiving. Waar AI voorheen voornamelijk werd gezien als een module of functie binnen applicaties, biedt generatieve AI nu een uitgebreidere toepassing als een toolkit direct in handen van ontwikkelaars.  

De integratie van generatieve AI-technologieën in het arsenaal van ontwikkelaars biedt hen de mogelijkheid om in natuurlijke taal te specificeren wat ze willen bouwen, waarna de AI functionele code genereert. Dat reduceert de tijd die nodig is voor het coderen van routinematige functies aanzienlijk en maakt ruimte vrij voor het richten op meer geavanceerde en creatieve aspecten van de applicatieontwikkeling.  

Bovendien kunnen ontwikkelaars AI gebruiken voor directe feedback en verbeteringen aan hun code, waardoor een continu verbeteringsproces ontstaat dat voorheen veel handmatige inspanning vereiste. Tools voor foutdetectie en optimalisatiesuggesties verhogen niet alleen de kwaliteit van de geproduceerde code, maar versnellen ook de ontwikkelingscycli aanzienlijk. 

Dit nieuwe tijdperk waarin AI dient als een ontwikkelingstoolkit biedt een ongeëvenaarde flexibiliteit en kracht voor ontwikkelaars binnen low-code platformen. Door deze technologieën te integreren, versterken en verrijken zij de fundamenten van low-code ontwikkeling: snelheid, efficiëntie, en toegankelijkheid.  

AI voor Applicaties 

Voortbouwend op de transformatie in het ontwikkelingsproces, zoals besproken in de vorige sectie, waarin generatieve AI zich ontpopt als een cruciaal instrument voor ontwikkelaars, is het duidelijk dat deze technologie ook aanzienlijke mogelijkheden biedt voor de applicaties zelf. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe generatieve AI de mogelijkheden van applicaties binnen low-code platformen kan uitbreiden: 

  • Personalisatie op schaal: AI kan gebruikt worden om gebruikerservaringen te personaliseren op een manier die handmatig niet haalbaar zou zijn. Door gebruikersgedrag en -voorkeuren te analyseren, kunnen applicaties dynamisch inhoud en interfaces aanpassen om aan de unieke behoeften van elke gebruiker te voldoen. 
  • Geavanceerde data-analyse: Met AI kunnen applicaties grote hoeveelheden data verwerken en inzichten genereren die besluitvormingsprocessen ondersteunen. Dit omvat alles van het identificeren van trends in klantgedrag tot het voorspellen van toekomstige marktontwikkelingen. 
  • Automatische contentcreatie: Of het nu gaat om het genereren van rapporten, het samenvatten van lange documenten of het creëren van gepersonaliseerde marketingberichten, AI kan een sleutelrol spelen in het automatiseren van contentcreatie binnen applicaties. 
  • Interactieve Chatbots en Virtuele Assistenten: AI drijft de ontwikkeling van intelligente chatbots en virtuele assistenten die complexe vragen kunnen begrijpen en beantwoorden, waardoor de klantervaring aanzienlijk verbetert. 

Door deze AI-gestuurde toepassingen worden low-code applicaties niet alleen efficiënter in hun ontwikkeling, maar ook rijker en intelligenter in hun functionaliteit, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor zowel ontwikkelaars als eindgebruikers. 

Wanneer is AI expertise noodzakelijk? 

Hoewel de integratie van AI in low-code platformen aanzienlijke voordelen biedt, zijn er situaties waarbij een diepgaande kennis van AI onmisbaar is. Dat is met name het geval bij complexe vraagstukken die de standaardmogelijkheden van low-code AI-functies overstijgen. Het ontwerpen van op maat gemaakte AI-oplossingen, zoals geavanceerde predictieve modellen of het verwerken van gespecialiseerde domeingerelateerde data, vereist een grondige expertise in datawetenschap en machine learning.  

Plaza gelooft in het belang van community en samenwerking binnen de technologische ontwikkeling. Daarom doen we voor diepgaande AI-expertise een beroep op CronosAI, een andere gemeenschap binnen de Cronos Groep die zich specifiek richt op AI. Die samenwerking stelt ons in staat om zelfs de meest complexe AI-toepassingen te realiseren en naadloos te integreren binnen low-code workflows. Door de krachten te bundelen met CronosAI, heeft Plaza toegang tot van een schat aan kennis en ervaring op het gebied van AI, wat ons in staat stelt om de grenzen van wat mogelijk is met low-code te verleggen. 

Conclusie 

De integratie van AI in low-code platformen opent een wereld van mogelijkheden voor snellere, slimmere en meer intuïtieve applicatieontwikkeling. Bij Plaza, ondersteund door de expertise van CronosAI, zijn we toegewijd aan het innoveren aan de voorhoede van deze technologische revolutie. We nodigen potentiële klanten uit om de kracht van onze community te ervaren en samen te werken aan het realiseren van hun digitale transformatiedoelen.  

Of je nu complexe AI-toepassingen wilt integreren binnen uw low-code projecten of de grenzen van uw applicatieontwikkeling wilt verleggen, ons team staat klaar om je te ondersteunen. Samen kunnen we de toekomst van technologie vormgeven, waarbij uw visie onze leidraad is. 

Ben je het sterk (on)eens met ons stuk?

Klaar om met ons samen te werken?
We horen je met plezier komen dus neem zeker contact met ons op!